- Rujeola este o boală infecţioasă cu contagiozitate înaltă care poate determina decesul copiilor;
- Maladia se transmite de la o persoană la alta pe calea aerului, în urma strănutului, tusei şi a contactului cu persoana infectată;
- Primul semn al infecţiei este febra înaltă care se menține 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul bolii;
- Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces prin rujeolă. Complicaţiile severe pot fi evitate prin conduita adecvată a cazului de boală, inclusiv suplimentarea cu vitamina A;
- Rujeola poate fi prevenită prin vaccinare.
ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI FRECVENTE DESPRE RUJEOLĂ
Ce reprezintă rujeola?
Rujeola este o infecţie virală acută, extrem de contagioasă, care se transmite pe calea aerului. Rujeola reprezintă, la nivel global, una din cauzele principale de deces al copiilor. Boala decurge mai sever la copiii mici şi persoanele de peste 20 ani.
Care este agentul patogen?
Agentul patogen al rujeolei este virusul rujeolic.
Cum se transmite rujeola?
- Rujeola se transmite prin secreţiile nazo-faringiene ale persoanelor infectate pe cale aeriană prin picături – ca rezultat al tusei sau strănutului. Virusul poate supravieţui în picăturile aeriene timp de cel mult 2 ore după ce persoana infectată a părăsit un spaţiu închis.
- Bolnavul de rujeolă este contagios cu 1-2 zile înainte şi 5-10 zile după apariţia erupțiilor. Maladia se transmite rapid unde sugarii și copii sunt în contact , de exemplu în centrele de sănătate și școli.
- O persoană bolnavă poate infecta alte 18 persoane.
Care sunt semnele şi simptomele rujeolei?
- Primul semn al infecţiei este febra înaltă care se menține 1-7 zile. Pe parcursul acestei perioade pacientul poate să prezinte rinoree (scurgerea de secreții de la nivelul nasului) tuse, conjunctivită (inflamație a mucoasei pleoapelor), lăcrimare şi pete mici albe pe suprafaţa internă a obrajilor.
- Peste 3-4 zile de la debutul bolii apar erupţii cutanate, de obicei în regiunea feţei şi gâtului. În următoarele 2-3 zile erupţiile se extind pe corp, apoi pe mâini şi picioare. Ele persistă 5-6 zile şi ulterior, dispar. Urmează o pigmentare şi descuamare a pielii.
- La unii pacienţi, în special la copii, poate să apară pierderea poftei de mâncare şi scaunul lichid.
Care sunt complicaţiile rujeolei?
- Copiii sub doi ani, care nu au fost vaccinaţi, sunt supuşi riscului cel mai mare de a se îmbolnăvi de rujeolă. Copiii mai mici de 5 ani şi adulţii prezintă un risc mai mare de complicaţii. Copiii mici infectaţi pot prezenta diaree cu deshidratarea organismului. La copii se poate dezvolta infecţia acută a urechii medii şi infecţii severe ale căilor respiratorii.
- Cea mai frecventă cauză de deces în rujeolă este pneumonia. Aceasta se datorează suprimării sistemului imun al organismului de către virusul rujeolei. Pneumonia poate fi provocată de virus nemijlocit sau de o infecţie bacteriană secundară. Pneumonia reprezintă șase din zece decese asociate rujeolei. Se poate dezvolta de asemenea encefalita postinfecțioasă (1 la 1000-2000 de cazuri).
- Decesul survenit în urma complicațiilor rujeolei este între 1 și 3 decese la 1000 de persoane afectate și cel mai des se întâlnește la copiii cu vârsta sub cinci ani și la cei care au sistemul imun afectat.
Care este tratamentul în rujeolă?
Nu există tratament specific. Poate fi necesar suportul nutritiv general şi tratamentul deshidratării cu soluţii pentru rehidratare orală. Se vor prescrie antibiotice numai în infecţiile acute ale urechii şi infecţiile severe ale sistemului respirator. Este important de a încuraja copilul cu rujeolă să mănânce şi să bea.
Cum poate fi prevenită rujeola?
Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare. În Republica Moldova vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR). În scopul evitării acumulării persoanelor susceptibile, schema de vaccinare include două doze – la 12 luni şi 6-7 ani.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE DESPRE VACCINARE
Ce este vaccinarea?
Este o modalitate de a ne apăra copii împotriva unor boli. Odată vaccinat, organismul este mai pregătit pentru a lupta împotriva multor boli.
De ce avem nevoie de vaccinare?
- Organismul nostru posedă un sistem natural de apărare împotriva infecțiilor, care se numește sistemul imun, care produce anumite substanțe, care luptă împotriva bolilor și infecțiilor. Dar, nu întotdeauna organismul face față bolilor și este de nevoie să-l ajutăm.
- Vaccinarea face posibilă aceasta luptă și este metoda cea mai sigură și cea mai eficientă de protejare a copiilor împotriva unor boli extrem de severe.
Cum se face vaccinarea?
- Copilului dumneavoastră i se face o injecție în coapsă, sau în partea superioară a brațului.
- Unele vaccinuri se pot administra pe cale orală (un lichid pe care-l înghite).
Cum acționează vaccinurile?
Vaccinurile conțin fragmente mici și inofensive de bacterii sau virusuri, care determină boala respectivă. Vaccinurile sunt prelucrate, astfel încât să nu producă boala, ci prin acțiunea lor să stimuleze organismul să producă anticorpi.
De ce trebuie să ne mai vaccinăm, dacă boala a dispărut la noi în țară?
- Bolile sunt prezente încă în multe țări, unde nu toți copii sunt vaccinați și călătorind în străinătatea, există riscul de infectare cu aceste boli.
- Unele bacterii și virusuri circulă în mediu înconjurător și dacă nu imunizăm copiii, există riscul de a apărea noi cazuri sau chiar epidemii.
Cum putem ști dacă vaccinarea este sigură?
Înainte de a fi folosit pe scară largă vaccinurile sunt supuse unui șir de testări. Este recomandat pentru utilizare doar după ce și-a demonstrat inofensivitatea și siguranța. Sunt puse pe piață numai vaccinuri verificate și sigure.
Ce se va întâmpla dacă copiii nu primesc vaccinurile la vârsta indicată?
- Vaccinurile vor avea acelaşi efect. Nu este niciodată prea târziu să-i vaccinaţi. Este necesar ca copiii să fie vaccinaţi cât mai aproape de vârsta indicată în calendarul naţional de vaccinări.
- Dacă copilul „întârzie” cu vaccinarea, medicul va stabili o schemă individuală pentru el.
- Dacă din anumite motive, s-a făcut o pauză în vaccinarea cu un anumit vaccin, nu este nevoie să se înceapă schema de la început, se continuă imunizarea în conformitate cu calendarul.
Este necesar să administrez medicamente în scop de pregătire a copilului pentru vaccinarea?
- În corespundere cu recomandările, copilul sănătos nu necesită administrarea de preparate medicamentoase în scop de pregătire specială pentru vaccinare.
- În cazul în care copilul suferă de anumite boli concomitente, recomandările în vederea necesităţii de pregătire a copilului sunt eliberate de medicul specialist, la care copilul se află la evidenţa.
Ce reacții nedorite pot să apară după vaccinare?
Efectele adverse ale vaccinurilor sunt în general minore, dacă apar în cele din urma, acestea pot cuprinde:
- Roşeaţă, uşoară, umflătură sau durere în zona în care s-a injectat vaccinul.
- Mărirea în dimensiuni a ganglionilor limfatici regionali.
- Temperatură ridicată a corpului.
- Plâns de lungă durată, pierderea poftei de mâncare la unii copii.
- Erupţie cutanată în zilele 7-14 după imunizarea cu ROR.
Informaţii mai detaliate puteţi obţine la medicul de familie
Cum ne dăm seamă dacă a apărut febra?
Febra este un simptom foarte des întâlnit la copii după administrarea vaccinului și este bine să știți cum să procedați. Dacă copilul are o temperatură de peste 37, 5 °C după vaccinare, atunci solicitați ajutorul medicului.
Există motive pentru care copilul meu nu ar trebui imunizat?
Sunt foarte puţine situaţii în care copiii nu ar trebui imunizaţi. Atunci când mergeţi cu copilul la medic pentru vaccinare, informaţi medical, dacă copilul:
- are febră ridicată;
- prezintă o alergie severă la componentele vaccinului (în cazul vaccinului ROR, alergie la neomicină sau gelatină).